We zijn pas halverwege het jaar, maar het is belangrijk om nu al te beginnen met het testen van de landingspagina voor kerst. Waarom nu? Het heeft tijd nodig om met nieuwe producten goede posities te verkrijgen in Google met je e-commerce landingspagina. Wij hebben enkele elementen waarop je dient te letten op een rij gezet.
Wat voor een webshop werkt, werkt niet per se ook voor een andere webshop. Er zijn veel bedrijven die proberen grote spelers als Amazon te kopiëren. Helaas gaat deze droom vaak niet op, er zijn maar weinig bedrijven die hoge conversie rates halen door bezoekers naar hun homepagina te sturen.
Wanneer klanten zoeken op een keyword en ze klikken op de advertentietekst, zijn ze vaak ongeduldig. Daarom wil je een goede landingspagina waar de klant direct de informatie vindt die hij of zij naar zocht. Het onderwerp in je advertentie dient daarom hetzelfde te zijn als de landingspagina waar zij op terecht komen. Dit ondersteunt een sterke en consistente marketingcampagne. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar houd in gedachte dat de resultaten verschillen per e-commerce website. Probeer door te testen, zelf erachter te komen welke landingspagina juist is voor jouw publiek.
Bij het maken van een landingspagina moet je altijd op de volgende elementen letten:
- De unieke waardepropositie (in één zin, groot lettertype)
- Social proof (laat zien wie over jou praat – bijv. Vakbladen)
- Reviews (toon hoeveel positieve feedback over het product of dienst je ontvangen hebt)
- Kredietwaardigheid (via welke betaalmethodes kunnen klanten betalen)
- Video uitleg (mensen zijn nou eenmaal visueel ingesteld)
- Duidelijke call to action buttons (zodat mensen het direct aan kunnen schaffen)
- Garantie (toon aan dat je garantie kan geven)
Het type e-commerce landingspagina:
De lange landingspagina
Dit is een absolute favoriet. Dit komt omdat de lange ladingspagina genoeg ruimte biedt om het product toe te lichten en een geloofwaardig verhaal neer te zetten. Je publiek zal zich kunnen vinden in jouw uitleg, waardoor zij het gevoel hebben goed geïnformeerd te zijn.
Lange ‘sales brief’
Deze methode is vrijwel gelijk aan de product specifieke lange landingspagina. In dit geval gaat het om de directe marketing benadering van een klassieke ‘sales brief’. Het voordeel is dat je een lange tekst kan plaatsen, en de beschrijving een dergelijk commercieel karakter kan geven dat het de afwezige verkoper vervangt.
Product categorie landingspagina
Deze geeft een weergave van alle producten in een bepaalde categorie, met links naar de gedetailleerde productomschrijvingen. Een cruciaal onderdeel, dat bij velen nog niet geoptimaliseerd is. Test eerst grondig, door je publiek naar deze landingspagina te sturen en vervolgens een analyse te maken van de conversie. Bezoekers van E-commerce websites bekijken graag veel producten, het analyseren van jouw publiek zal je daardoor tonen of je op de juiste manier verkoopt.
Product detail landingspagina
Dit is de landingspagina die meer informatie toont over de producten waar de links van de categoriepagina’s naartoe leiden. Meet of bezoekers op je pagina’s blijven of iets kopen, of direct de website weer verlaten. Dit zal inzicht geven op welke pagina’s je moet focussen voor het adverteren.
Facebook landingspagina
Facebook is het meest populaire sociale medium, waardoor het logisch lijkt om er gebruik van te maken voor je marketing en advertentiestrategie. In de basis gebruik je Facebook voor betaalde reclame, organisch posts of gebooste posts, om zo verkeer door te zenden naar een specifieke landingspagina. Dit kan je eigen Facebookpagina zijn of je website pagina.
Door het gebruik van Facebook Insights kan je monitoren wat de ‘engagement’ van je reclames is. Dit helpt je de juiste formule te bepalen wat betreft plaatsingstijd, inhoud en het publiek voor je landingspagina. Het toont ook welke posts de meeste bezoeken en conversie opleveren.
Video over het product of categorie
Probeer eens een video toe te voegen aan een specifieke productpagina om zo de bezoeker de mogelijkheid te geven om te kijken of te lezen.
Speciale aanbiedingspagina
Een speciale landingspagina voor een aanbieding is een perfecte methode om toe te voegen aan je marketingarsenaal. Het tonen van al je aanbiedingen op een pagina zorgt ervoor dat koopjesjagers langer op in je webshop blijven speuren.
Speciale dag categorie
Denk aan een speciale landingspagina voor vaderdag of moederdag, op dezelfde manier als de special aanbiedingspagina. Je bezoekers hoeven niet meer de sites af te struinen, maar krijgen direct een overzicht van de producten die speciaal door jou zijn geselecteerd voor die dag.
Niche sites voor specifieke merken
Als je een aparte landingspagina maakt voor een bepaald merk geeft het de bezoeker het gevoel dat je erin gespecialiseerd bent. Omdat het zo specifiek is krijgt de bezoeker een goede zoekervaring en zorgt het ervoor dat je een bepaald publiek aantrekt. Hetzelfde idee kan toegepast worden op productlijnen.