De afgelopen weken heb ik reeds veel geschreven over de toekomst van SEO, de manieren om jouw website en landingspagina’s te optimaliseren en het navigeren door de soms verwarrende structuur van Google SERP’s (Search Engine Results Pages). Vandaag neem ik je een stap mee terug en kijken we naar het grotere plaatje: hoe dien je de overgang in het nieuwe jaar vorm te geven, waar dient de nadruk binnen jouw SEO te liggen en wat kun je verwachten?
SEO is zich aan het uitbreiden en jouw kennis rondom de basics dient zich tevens uit te breiden. Dit is waarom ik voorstel om van 2016 het jaar te maken waarin jij jezelf uitdaagt en nieuwe SEO-vaardigheden onder de knie krijgt. Moedig jezelf aan om te ontdekken wat je kunt leren en hoe je deze kennis op interessante wijze kunt toepassen. Wees daarbij niet bang om hulp te vragen of te klungelen tijdens de opzet. Terwijl je op volhardende wijze jouw vaardigheden uitbreidt dien je je te focussen op de manieren waarop je kunt innoveren. Er zal altijd iemand in beeld komen die iets op een meer eenvoudige manier kan doen. Innovatie is echter hetgeen dat onderscheidend maakt.
Drie onderwerpen die wat mij betreft interessant zijn om je in te verdiepen in 2016:
Personalisatie
Personalisatie heeft altijd onderdeel uitgemaakt in de Google zoekmachine, maar wordt belangrijker dan ooit in dit jaar. Wanneer een gebruiker zich aanmeldt bij Google, worden vorige activiteiten – zoals IP-adressen, eerdere zoekopdrachten en geografische locaties – in aanmerking genomen wanneer Google haar SERP’s toont. De veranderingen in de zoekresultaten worden aangeduid als personalisatie.
Dit betekent dat de resultaten kunnen verschillen wanneer iemand ingelogd of uitgelogd is, of vanuit verschillende landen kijkt, of zelfs meerdere browsers gebruikt. SEO’ers dienen deze informatie in het achterhoofd te houden wanneer ze hun zoekresultaten en positionering analyseren. Gelukkig is het doorgaans zo dat wanneer je bij een zoekopdracht goed scoort, je dit ook bij andere opdrachten doet. Wanneer Google gelooft dat jouw website boven andere zoekresultaten verkozen dient te worden, zal het jou over de gehele linie meer prominent in beeld brengen.
Houd tijdens het onderzoeken van de juiste mix in je achterhoofd dat loyaliteit een belangrijke factor is in succesvolle personalisatie: creëer interactie met de gebruikers en ontwerp campagnes die hen jouw merk laten herinneren. Dit zal jouw positionering versterken, zelfs in de gepersonaliseerde resultaten.
Linkbuilding in 2016
Linkbuilding is de bastaard van de SEO-wereld: iedereen weet ervan, maar niemand wil erover praten. De wereld van linkbuilding is drastisch veranderd nadat Google het Penguin algoritme lanceerde in 2012, doordat het algoritme websites kon identificeren die links aangekocht hadden. Vele SEO’ers claimen dat linkbuilding over en uit is. Het tegendeel is waar, linkbuilding is in 2016 nog steeds springlevend. Het is simpelweg geëvolueerd. Logischerwijs dienen jouw linkbuilding-technieken afgestemd worden op deze evolutie.
In plaats van het automatiseren van jouw proces met directory links en artikelinzendingen, dien je organisch te bouwen. Wees alert voor mogelijkheden in jouw netwerk, contentonderzoek, sociale signalen en merkherkenningscontent. Tijdens het ontwerpen van jouw campagne dien je te zoeken naar links die het verkeer verhogen en niet alleen zoekmachines aantrekken. Identificeer populaire onderwerpen om gastblogs over te schrijven en voer marketingcampagnes om deze te promoten. Werk binnen het sociale media-raamwerk aan het opbouwen van een merk dat inspireert tot klantloyaliteit en vermeldingen – voornamelijk door ander bedrijven.
Content Marketing
Hoewel Penguin de eerste impact op content marketing had, heeft het laatste algoritme van Google het concept daadwerkelijk volledig veranderd. RankBrain is een algoritme dat de context van de content op een iedere willekeurige website probeert te “begrijpen”. Dit elimineert het gebruik van zoekwoorddichtheid om te beoordelen wat de intrinsieke waarde is die een site biedt aan zoekers.
Er zijn twee soorten content marketing: on-site en off-site. Content op de eigen website dient gebruikers te betrekken en moet daarom relevant en goed geschreven te zijn. Tevens dient het aan te zetten tot het delen van de content op verschillende sociale media-platformen. Pas op dat je niet te veel advertenties boven de ‘vouw’ van de pagina plaatst, of advertenties slecht positioneert. Google kan dit afstraffen. Content op andere websites (off-site content marketing) dient te gebeuren aan de hand van goed voorbereide gastblogs die zich rechtstreeks op jouw markt richten. Wees kieskeurig aan welke blogs je jouw bijdrage levert; als het eruit ziet alsof de blog links verkoopt, zal dit onder Penguin geen succes worden.
Deel jouw content altijd in categorieën in en houd gerelateerde content beschikbaar voor gebruikers om zo meer betrokkenheid te creëren op sociale media. Voed je relatie met andere blogs en bloggers in jouw eigen, of een gerelateerd vakgebied en bouw links op via hen, evenals via het uitwisselen van gastblogs. Gebruik concurrentieanalyses en Google Trends om jezelf voortdurend bij te spijkeren over nieuwe zoekwoorden en zinnen voor opkomende marketingtrends. Probeer uit te breiden naar websites zoals YouTube of SlideShare en upload branded content.
Enkele andere interessante onderwerpen om je in te verdiepen::
- trefwoordonderzoek en groep-gerelateerde onderwerpen en bedoelingen
- codering
- competitieonderzoek
- reputatiemanagement
- locale SEO
- internationale SEO
- video SEO
- hoe pagina’s op een website interacteren
De kunst is om te beginnen met het leren en te blijven leren – want er valt erg veel te weten in de wereld van SEO. Ongeacht of SEO nog verder zal wijzigen of niet: als je de vaardigheden onder de knie kunt krijgen, heeft jouw SEO een gouden toekomst. Daag jezelf uit in 2016!