“Predictive analytics”, ofwel voorspellende analyse, is een populair onderwerp in de online wereld en in het bijzonder voor de e-commerce. Wanneer je jouw data op de juiste manier analyseert, kun je een hoop zaken voorspellen. Bijvoorbeeld welke producten het meest populair zullen zijn bij je klanten nog voordat je ze gelanceerd hebt in je webwinkel, de maximale prijs die bezoekers aan een specifiek product willen besteden, of de punten die in de nabije toekomst een probleem zouden kunnen vormen voor je klantenservice. Hieronder volgen een aantal van de grootste voordelen van voorspellende analyses voor webwinkeliers.
1. Klantenbinding en inkomstenstijging
Je klanten gaan op verschillende manieren de interactie met je website aan. Sommigen geven de voorkeur aan nieuwsbrieven, anderen klikken op een aanbieding en weer anderen prefereren het volgen van je updates via sociale media. Voorspellende analyses helpen je om alle variabelen die klantenbinding genereren in kaart te brengen. Zo bepaal je wat er nodig is om de conversie van je klanten te voltooien en hen betrokken te houden bij je webwinkel.
Verschillende aanbieders, zoals Alteryx en Lattice, bieden e-commerce sites modellen die het gedrag van klanten volgen en begrijpen. Terwijl je webwinkel groeit, kunnen deze modellen bijgewerkt worden om in lijn te blijven met je doelstellingen. Vaak is de slimste manier om te leren van het gedrag je klanten, door te volgen wat ze kopen en hoe ze hun aankopen waarderen, hun aankopen te vergelijken met soortgelijke aankopen van andere klanten en te bekijken welke producten ze in real-time in hun winkelwagentjes stoppen. Als je zo de aankoopgeschiedenis van je klanten bijhoudt, kun je beter voorspellen wat ze in de toekomst zouden kunnen overwegen te kopen. Als je jouw vaardigheden op het gebied van voorspellende analyses verhoogt samen met het tot stand brengen van klantenbinding, zul je zeker tevens een stijging van de inkomsten terugzien.
2. Prijsbeheer
Door middel van het uitvoeren van voorspellende analyses, kun je trends op het gebied van pricing en verkoopinformatie onder de loep nemen. Zo kun je bepalen wat voor een product op een bepaald moment de juiste prijs is om je omzet en winst te maximaliseren. Voorheen werd er veel gebruikgemaakt van A/B-tests om de perfecte prijs voor verschillende producten te bepalen. Tegenwoordig is het mogelijk om je prijsbeheer op meerdere bronnen te baseren, zoals klantgedrag, de prijzen van je concurrenten, gewenste marges en meer. Vergeet niet dat prijsbeheer nauwlettend in de gaten gehouden dient te worden, want het is een continu proces waarbij je webshop niet altijd gebaat is bij geautomatiseerde prijswijzigingen.
3. Gepersonaliseerde promoties
Wanneer je het woord niet verspreid, zal niemand van het bestaan van je webwinkel afweten. Voorspellende analyses kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste manier om je shop te promoten. Segmentatie en targeting zijn belangrijke principes voor online marketing, dus het is van belang dat je hiervoor gebruikmaakt van de juiste tools. In een voorspellende analyse pas je verschillende bronnen toe om een gepersonaliseerd promotieplan op te stellen voor alle individuele segmenten van je doelgroep.
Een succesvol voorbeeld van gepersonaliseerde promoties is Macy’s. Zij registreerden het browsegedrag van hun klanten in de verschillende productcategorieën en verstuurden aan de hand daarvan gerichte nieuwsbrieven. Het resultaat: een stijging tussen de acht en twaalf procent van hun online verkopen.
4. Het minimaliseren van fraude
Helaas is fraude een realiteit in het bedrijfsleven als het op e-commerce aankomt. Gelukkig kunnen voorspellende analyses van pas komen om verliezen als gevolg van fraude te verminderen. Bijvoorbeeld de SPSS suite van IBM helpt je om browse-patronen, aankooppatronen en betalingsmethoden te analyseren om fraude te spotten voordat het te laat is. De ontwikkeling van deze technologie heeft nog een lange weg te gaan, maar alles wat bijdraagt om fraude tot het minimum te beperken, zal je meer gemoedsrust opleveren.
5. Verbeterde klantenservice
Je kunt je klantenservice laten schitteren dankzij de toevoeging van voorspellende analyses. Vaak hebben webwinkeliers een hoop vragen met betrekking tot klantenservice, zoals de vraag of je zowel via telefoon als e-mail een helpdesk moet bieden, hoeveel medewerkers je hiervoor nodig hebt en hoe je hierbij prioriteit geeft aan een waardevolle klant. Met een analysemodel dat specifiek op de behoeften van jouw bedrijf is toegespitst, kun je op zoek gaan naar de antwoorden op deze vragen. Na verloop van tijd zal je analysemodel in staat zijn om je van gepaste voorspellingen te voorzien.
6. Voorraadketenbeheer
Omdat voorspellende analyses je helpen om de vraag van je klanten in kaart te brengen, is dit een manier om je totale voorraadketenbeheer te verbeteren. Hierbij kun je denken aan het optimaliseren van je planning, inkoop, bezorging en retouren. Als je als webwinkelier de omzet en populariteit van je producten analyseert, levert dit een beter voorraadbeheer, optimaal gebruik van je beschikbare opslagruimte, beter gebruik van je cashflow en een daling in het aantal niet leverbare producten op.
Houd echter altijd in gedachten dat voorspellende analyses het werk niet vanzelf voor je zullen doen. Zonder een vraagstuk om te beantwoorden, zul je enkel een stroom aan data ontvangen in plaats van waardevolle inzichten. Voorspellende analyses zijn cruciaal voor succes in de huidige e-commerce wereld. Dus geldt: bij twijfel, ga op onderzoek uit!