Foto’s vormen vaak een groot onderdeel binnen communicatie naar klanten of collega’s. Een foto schept namelijk een bepaald beeld bij het gevoel dat een tekst oproept. Logischerwijs bevatten veel van de documenten die bij vertaalbureau Simply Translate binnenkomen fotomateriaal. Zo ook de online documenten die aangeleverd worden. Bij online documenten is het belangrijk om op een aantal elementen te letten. Het laten vertalen van de fotodetails kan je namelijk zowel een betere SEO positie als betere zoekresultaten opleveren. Het gaat om de volgende vier elementen:
- Bestandsnaam
- Alt tekst
- Titel tekst
- Onderschrift
#1 Geef je foto een goede bestandsnaam
De meeste fotocamera’s voorzien foto’s van een generieke naam zoals 000001.jpeg. Deze naam zegt natuurlijk niets over wat er op de foto staat, en bevordert daarom niet de relevantie tot jouw website of de betekenis van de foto.
Wanneer je hem onaangepast op jouw website plaatst, strijkt dat tegen de Google Image Publishing Guidelines in. Google adviseert om jouw foto’s van een specifieke afbeeldingsnaam te voorzien die gerelateerd is aan het onderwerp van jouw foto.
Hoewel het Google algoritme reeds vrij geavanceerd is, kan het niet controleren of de bestandsnaam overeenkom met de inhoud. Dit betekent dat het algoritme kijkt naar de teksten om de foto heen om te beoordelen of de foto relevant is voor het zoekresultaat.
Uiteraard is het niet zo een fijn klusje om al je foto’s te moeten hernoemen. Echter, wanneer je dit doet, zal dit zeker resulteren in een betere vindbaarheid.
#2 Vergeet niet de Alt Tekst in te vullen
Wanneer je een foto wilt plaatsen op je website, dan vraagt het CMS systeem om verschillende velden in te vullen. Wanneer je dit niet hebt gedaan, is het verstandig nog even naar de voordelen te kijken van het invullen van deze velden. Ik begin met het eerste veld: de Alt Tekst box.
Zoals Google aangeeft controleert het algoritme de data die ingevuld is in de Alt Box, om zo te beoordelen of de content wel of niet relevant is voor de zoekopdracht. Dit betekent dat je de Alt tekst moet invullen om door de Google spiders gevonden te worden.
Maar deze Alt box heeft daarnaast een meer diepgaande betekenis. Deze tekst is bedoeld voor gebruikers die niet bij de voorbeeldfoto’s kunnen komen, zoals bijvoorbeeld mensen die slecht kunnen zien. Een andere reden kan zijn dat mensen een heel trage internetverbinding hebben en daardoor de afbeelding moeilijk kunnen downloaden.
Belangrijk is dat je de Alt box niet invult met keywords. Dit is om verwarring te voorkomen. Beschrijf liever kort en krachtig wat er in de afbeelding te zien is.
Idealiter is een Alt tekst ongeveer 16 woorden lang. Dit zal helpen om mensen die jouw afbeelding niet kunnen zien of downloaden toch in te lichten over de inhoud.
#3 Titel van de afbeelding
Het volgende onderdeel is de titeltekst. Dit is de beschrijving die mensen zien wanneer zij over de afbeelding heen gaan met hun muis.
Dient de afbeelding als toevoeging voor een SEO geschreven webpagina? Zorg er dan voor dat het keyword dat je gebruikt minimaal één keer voorkomt in jouw titel. Niet te vaak, want dat bevordert de leesbaarheid van de zin niet. Deze tekst is zichtbaar voor de bezoekers, zorg er daarom voor dat er een goede beschrijving van jouw afbeelding getoond wordt.
#4 Het onderschrift
Een onderschrift lijkt misschien overbodig, toch is het belangrijk dat deze aanwezig is. Bezoekers die vluchtig door de webpagina heen scrollen kunnen getriggerd worden om naar jouw onderschrift te kijken. Hierdoor wordt er gemiddeld meer tijd aan het bekijken van jouw website gespendeerd en wordt de website minder snel verlaten. Een belangrijke aanpassing, die een hoge bounce ratio (bezoekers die jouw website direct weer verlaten) terug dringt. Integreer je geen onderschrift? Dan zal het hoge bounce ratio jouw SEO positie negatief beïnvloeden.
Een voorbeeld:
File name: Didi-kantoorkat.jpg
Alt text: Een close-up foto van Didi de kantoorkat met scherpe klauwen
Title text: Kattenogen en SEO gaan perfect samen
Onderschrift: Kattenfoto’s zetten hun klauwen in jouw SEO.
Appeltje eitje, toch? Zorg dat je deze teksten niet vergeet bij het vertalen van jouw online communicatie! Kleine details maken immers het verschil.